21-27 Mayıs Dünya Süt Günü ve Süt Haftası

21-27 Mayıs Dünya Süt Günü ve Süt Haftası

Birleşmiş Milletler Uluslararası Sütçülük Federasyonu'nu 1956 yılında 21 Mayıs’ın “Dünya Süt Günü” olarak bütün üye ülkelerde kutlanması kararı almıştır.
Her yıl 21 Mayıs tarihinde “Dünya Süt Günü” olarak dünyada ve ülkemizde sütün insan sağlığı açısından önemini vurgulamak, ekonomiye ve toplumsal yaşama katkılarını hatırlamak ve konu ile ilgili farkındalık yaratmak amacıyla kutlanmaktadır.

Beslenmemizin temel yapı kaynaklarından biri olan kalsiyumun esas kaynağını süt ve süt ürünleri oluşturmaktadır. İnsan bedeninin ihtiyaç duyduğu protein, kalsiyum, B2 vitamini ve B12 vitamini başta olmak üzere birçok besin maddesinin en önemli kaynağı süt ve süt ürünleridir.

Son bir buçuk yıldır tüm dünyayı etkisi altına alan Pandemi süreci ülkemizde de birçok sıkıntıyı gündeme getirmiştir. Birçok sektör süreçten olumsuz yönde etkilenmiştir Ülkemizde de bu süreçte başta sağlık, ekonomi, turizm, eğitim olmak üzere hem ekonomik hem de sosyal ve psikolojik anlamda birçok sıkıntı yaşanmaktadır. Süt sektörü de Pandemi koşullarından en ağır şekilde etkilenen sektör olmuştur. Gerek hammadde fiyatlarının dövizin artışı ile yükselmesi gerekse üretilen sütün daralan iç piyasa ve ihracat pazarlarından dolayı değerinde pazarlanamamasından dolayı sıkıntılar yaşanmaktadır. Özellikle üniversitelerin kapalı olması turizm sektörünün durma noktasına gelmesi, tedbir amaçlı kapanma ve kısmi açılma döneminde etkilenen sektörlerden dolayı iç piyasadaki süt tüketimi önemli oranda azalmıştır. Ülkemizde yaşanan bu sıkıntılar önemli ihracat pazarımız olan Türkiye ve 3. Dünya ülkelerinde de yaşanmasından dolayı dış piyasa koşulları da daralmıştır.

Geçtiğimiz yıla oranla artan süt üretimi ile daralan süt piyasası dolaysıyla hem süt üreticileri hem de imalatçılar bu süreçte ciddi sıkıntılar yaşamaktadır. Pandemi sürecinin tüm bu olumsuz koşulları altında maalesef bu yıl Süt Haftasına buruk girmekteyiz.

Kıbrıs Türk Süt Endüstrisi Kurumu olarak her yıl "21 Mayıs Dünya Süt Günü"nde ve takip eden haftada  "21-27 Mayıs Dünya Süt Haftası" dolaysıyla sektörün paydaşları olan süt üreticileri ve imalatçıları ile birlikte ülkemizde çeşitli etkinlikler ile kutlanmaktaydık.  Fakat yaklaşık bir buçuk yıldır tüm dünyada ve ülkemizde yaşanan Pandemi sürecinden dolayı geçtiğimiz yıl ve bu yıl maalesef etkinliklerle kutlanamaktadır.

İnsan sağılığının temel yapı taşlarından olan süt ve süt ürünleri tüketiminin artırılması gerekmektedir. Sadece çocukluk döneminde değil her yaşta sağlıklı bir vücut için süt ve süt tüketimine önem verilmelidir. Sağlıklı nesiller yetişmesi için süt içme alışkanlığının artırılması gerekmektedir.



Kıbrıs Tüp Bebek Merkezi

Kıbrıs Tüp Bebek Hastanesi